Református vendégház

Ez a vendégház a Makkoshotykai Református Egyházközség vendégháza. Egyházközségünk egy kis gyülekezet, és azért tartjuk fenn ezt a vendégházat, hogy azokat az embereket, akik Zemplénbe szeretnének eljönni pihenni, kirándulni, vendégül láthassuk – számol be a Makkoshotykán kialakított vendégházukról Pocsai Ferenc református lelkész. Természetesen elsősorban olyan embereket várunk, akiknek az egyházhoz van kötődésük- valamelyik történelmi egyházhoz – mert ők azok, akik megértik, hogy ennek a kis gyülekezetnek ez mennyi pénzébe kerül, és ennek bevételei, fenntartása, költségei mit jelentenek a gyülekezet számára. Ővelük szemben talán nem kell védeni, óvni, hogy őrizzék értékeit, ne tegyenek benne kárt, ne lopjanak, amire többször is volt példa. Ne csapjanak be bennünket, mert mi nem kérünk előleget. Voltak, akik lefoglalták a lakást és utána fütyültek arra, hogy jelezzenek, hogy végül is nem jönnek, vagy vártuk itt őket vacsorával amit megrendeltek, és közben hazautaztak. Ilyen keserű tapasztalatokat továbbra nem szeretnénk gyűjteni. Természetesen mindenki mást szeretettel látunk vendégül, csak ezektől a kellemetlen elemektől kívánnánk megszabadulni.
Maga az épület egy önálló ház, összkomfortos, fölszerelt konyhával, fölszerelt vizesblokkal, mosógéppel, centrifugával, valamint főzési lehetőséggel a konyhában, az udvaron pedig bográcsozási lehetőséggel. Tíz személyt tudunk vendégül látni, a 2 szobából, nappaliból, konyhából, vizesblokki előtérből és magából a vizesblokkból álló vendégházban.
Ha valaki egyedül jön, akkor is ugyanannyit kérünk egy főért, mintha huszadmagával jönne, ez azt jelenti, hogy ha 2000 forint/fő egy éjszaka, akkor nem fogjuk kérni a kieső összeget attól az egy személytől, hanem csak a 2000 Ft-ot.
Ha családosok jönnek – akiket előszeretettel várunk – akkor a családosoknak kedvezményt adunk. A kedvezmény az, hogy tíz év alatti gyermekért nem kell fizetni. Az elmondott elképzelésekkel szeretettel várjuk Zemplénbe mindazokat, akik érdeklődnek váraink, hegyeink, erdeink, templomaink iránt, akik keresik a természeti, épített és szellemi értékeket és akik vigyázni is tudnak ezekre.